Gratis Opskrifter

Jeg oplever desværre problemer med links til gamle indlæg med bl.a. gratis opskrifter – jeg arbejder på at få det fikset men kan desværre ikke sige hvornår og har ikke tid til at sende specifikke opskrifter til jer der skriver mails. Hvis du trykker på et link og der ikke dukker en side op så prøv at søg i søgefeltet – alle tidligere indlæg ligger her stadig, så du kan finde dem på den måde – beklager besværet.

Vh. Jeanette

LUN – en ny strikke- og hæklebog er på vej

LUN kan forudbestilles HER :)

For ca. 1 år siden skrev Thea (@Vaskavullaknit) til mig om en idé hun havde – vi mødtes og allerede efter første møde var der lagt store planer og allerede taget beslutninger om vores nye fælles projekt – en ny strikke- og hæklebog! Vi skulle dog begge lige have vores egne bøger ud først (hendes fine Ingen Strikkedarer og min Lutter Løkker 3).

Nå men vi har altså lavet en fælles bog og titlen er blevet LUN – strik og hækling til mor og baby.

Bogen er fyldt med opskrifter til både før og efter baby er kommet. Så altså en rigtig hyggelig redebygnings-bog som forhåbenligt vil inspirere til en masse ekstra lune til både mor og baby og som sagt er der både strikke- og hækleopskrifter deri.

Det har simpelthen været en skøn proces at arbejde sammen og lige nu glæder vi os bare MEGA meget til at kunne dele den med resten af verden – vi skal “bare lige” have de sidste detaljer i layout mm. på plads og SÅ bliver den sendt til tryk (det hele tog lige lidt længere tid end forventet, da jeg jo forresten også lige skulle have en baby i mellemtiden :D). 

Udgivelsedatoen er d.3 august 2018 :D Ih det bliver godt!!!

Thea og jeg har en fælles stand på Knitwork til september (28-30) hvor vi selvfølgelig har den nye bog med samt alle modellerne – vi håber virkelig at I har lyst til at kigge forbi – vi brygger nemlig også begge på nye løsopskrifter og andre overraskelser så jeg tør faktisk godt love at der bliver MEGET at kigge på og at du helt sikkert kommer derfra med en masse ny inspiration og god garn-energi! :) 

I mellemtiden vil jeg anbefale at følge med over på Instagram (@Vaskavullaknit og @LutterIdyl) hvor vi begge vil råbe høj og længe om vores fine bog når det nærmer sig :) 

Herunder er der lige et lille udpluk af de mange lækkerier fra LUN ;)

LUN - strikke trøje til mor og babyLUN - hæklet cardiganLUN - hæklet sjal og strikket tæppeLUN - hæklet djævlehue og vanter LUN - strikket trøje

 

 

 

 

Den nye hæklebog LUTTER LØKKER 3

Lutter Løkker 3 er det sidste skud på stammen af Lutter Løkker hæklebøgerne. Bogen er fyldt med opskrifter på accessories til dig selv og dit hjem – der er tørklæder, puder, punge, tæpper mm.

MOSAIKHÆKLING

Denne gang har jeg valgt at tage udgangspunkt i det samme udtryk/teknik som jeg har leget med. Jeg har valgt at kalde teknikken for Mosaik-hækling. Men lad dig ikke snyde…det er bare ganske almindelig hækling og i virkeligheden nok noget af det mest simple jeg har designet til dato. I mosaik-hækling har jeg sat nogle benspænd som er med til at give det karakteristiske udtryk. Og hvad endnu bedre er, er at det ser ret avanceret ud…det er det ikke!

“det er bare ganske almindelig hækling”

Man hækler med 1 farve ad gangen – det hele er fastmasker og spydmasker (som jo også bare er fastmasker hvor man blot starter masken længere nede istedet for at starte under de sædvanlige maskeled). Så alt i alt ret begyndervenligt :) Men jo selvfølgelig skal man, som med alt andet, lige knække koden, også ifht. til hvordan jeg beskriver det samt hvordan jeg har valgt at lave mine diagrammer.

Men ja så får man altså også en virkelig fin teknik i baggagen og en hel masse mønstre man kan begynde at lege med selv. Som altid vil jeg også godt understrege hvor stor variation man kan opnå, blot ved at vælge andre farver og lege med kontraster.

Bogen kan købes HER i min webshop eller i din garnbutik (se forhandlerliste HER) – skulle din yndlingsgarnbutik ikke allerede have den hjemme så må du da lige få dem til at kontakte mig :) (mail: forhandler@lutteridyl.dk )

Jeg håber virkelig at I vil tage godt imod den og hvis du hækler noget fra den, må du meget gerne dele dit resultat på Instagram med følgende hashtag #LutterLøkker3 .

 

 

 

Havfrøken – en eventyrlig hyggepose (tæppe) til alle små havfrøkener og fruer :)

Her er mit bud på de populære havfruehale-tæpper :)

Tæppet er hæklet i en fin bølge-struktur som giver lidt skæl-effekt og samtidig har jeg hæklet med rib-effekt og med to farver så man kan lave en lidt diskret stribestruktur på “bagsiden” hvilket giver et fint spil synes jeg – her kan det se ret fint ud hvis man skifter farve undervejs ala Dip Dye…det er også en fin måde at bruge nogle af sine rester på, så længe man holder sig til en rimelig ensartet hovedfarve ;)

Da tæppet skal kunne holde til lidt slid er det hæklet i det lækre blødeste strømpegarn Arwetta fra Filcolana, som har en super lækker farveskala, så der er noget for enhver. Tæppet hækles med 2 tråde på nål 6 så det går faktisk hurtigere end man lige tror. 

Hvis man synes at bølgemønsteret bliver for svært eller for pyntet er der i opskriften også lavet forslag til en version i almindelig rib uden bølger :)

Opskrift finder du her: OPSKRIFT PÅ HAVFRØKEN

Få mere inspiration på Instagram under hashtagget: #Havfrøken

Bellis poncho til voksne

Med gode intentioner om at puste bare en lille smule liv i bloggen igen, vil jeg i første omgang få skrevet om nogle af de designs der er kommet ud på det seneste :)

 

Bellisponcho fra Lutter Løkker 2 har været meget populær og derfor har der også være stor efterspørgsel på ponchoen i voksenstørrelse. Faktisk syntes jeg selv at den ville blive for “nuttet” til voksne MEN da så lamaulden kom i en tweed-udgave gav det så meget mening og i en ensfarvet version synes jeg at den er super fin. Den hækles i baner og derfor er det også nemt at justere armhullerne – det har nemlig vist sig at lige præcis det er noget som folk har meget forskellige meninger omkring. Hvis man cykler meget som mig så der nemlig rart at de sidder forholdsvis højt men ja det er som sagt nemt at justere til når man når dertil :)

Opskriften og mere info finder du her: Opskrift på Bellisponcho

Garnet finder du her: Lama uld og Lama tweed

Se mere på Instagram under hashtagget: #Bellisponcho

IMG_2356 copy IMG_2373 copy IMG_2367 copy IMG_2437 copy IMG_2442 copy

Ölandssweater – mine råd til at blive en bedre strikker/hækler :)

Jeg gik for nogle uger siden igang med at strikke en Ölandssweater fra Kit Couture Cph – tofarvestrik med dominans (i øvrigt et MEGA lækkert og gennemført kit man modtager!). Jeg er blevet spurgt om den er svær, et spørgsmål jeg ret ofte får i forbindelse med både strik og hækling – et spørgsmål der satte nogle tanker igang om hvordan jeg selv tilgår strik/hækling. For seriøst – jeg kan jo ikke svare på om det er svært (for andre), for med håndarbejde er alt jo relativt. Jeg er godt klar over at enkelte opskrifter kan være kringlede MEN igen vil jeg mene at det er forskelligt fra person til person – hvad der logik for den ene behøver ikke være det for en anden. Om det er svært afhænger jo også af hvad tilgang man har til projektet.

Jeg gik ind i dette projekt med lysten til at lære noget nyt og udfordre mig selv. Så selvom jeg ikke er “ekspert” (som opskriften selv vurderer sværhedsgarden) kastede jeg mig ud i den, for ja ellers lære man det jo aldrig og bliver aldrig “ekspert”. Jeg lavede også en forventningsafstemning med mig selv. Jeg vidste at det ville blive meget udfordrende (også derfor at kit’et har ventet et halvt års tid – det kræver lidt ekstra overskud at lære noget nyt) og jeg følte mig som Bambi på glat-is, da jeg skulle have styr på det med dominans og at strikke med to tråde som hele tiden skulle ligge rigtigt (men igen var dette forventet). Det tog MEGA land tid at strikke de første mønster-omgange – også fordi jeg lige skulle læse opskriften igennem et par gange for at være heeeelt sikker på, at jeg nu havde forstået det rigtigt og var fortrolig med diagrammet. Men det var jo ikke fordi det var umuligt eller “svært”, det var “bare” en teknik jeg ikke havde prøvet før og som jeg gerne ville lære. Og relativt hurtigt begynder hænderne at fange det og det er SÅ mega fedt når man kan mærke, at man har lært noget nyt og fået rykket nogle strikke-barierer for sig selv.

Jeg har givet mig selv lov til at trøjen godt må syne hjemmelavet – at man kan se en udvikling fra starten af trøjen og til slut – at størrelsen måske ikke passer præcist og at der helt sikkert kommer til at være fejl eller noget jeg ville gøre anderledes næste gang – men det er ok, for i virkeligheden handler det for mig om at gennemføre. Jeg blev færdig med trøjen meget hurtigere end jeg havde regnet med og allerede nu synes jeg pludselig en ny verden har åbnet sig. Trøjer og opskrifter jeg før har sukket over virker pludselig indenfor rækkevidde. Trøjen endte med at passe min mand helt perfekt og jeg skyndte mig at starte en mindre størrelse op til mig selv mens jeg havde opskriften frist i erindringen og på turen hjem fra Færøerne fik jeg lukket af på Ölandssweater nr.2 – denne mangler nu at få hæftet ender og blive vasket! WUP WUP! (Jeg lavede en str. small med nogle småjusteringer men stadig ud fra samme opskrift – man kan dog få samme model til kvinder her: Ölandssweater til kvinder)

Så ja, forventningsafstem lige med dig selv inden du kaster dig ud i en ny, ukendt og udfordrende disciplin. Det hele kan jo læres og er ikke “svært”, men det er ikke altid man lige er et sted hvor man har lyst og overskud til at lægge den ekstra energi det kræver at lære noget nyt. Det er kun dig der kan svare på om det er svært – du ved selv hvilke teknikker der sidder på rygraden og hvor udfordringerne vil være for dig, det kan andre ikke svare på. Man kan have hæklet eller strikket i 40 år men hvis hvis man kun har hæklet simple ting i fastmasker, stangmasker eller kun har strikket ret, vrang og aldrig prøvet sig med et hulmønster, snoning osv. ja så er man jo ikke automatisk “øvet” og ligeledes kan man blive øvet på relativ kort tid!

En sidste ting jeg lige vil nævne efter Lindas så rigtige kommentar er det med optrevling og opsamling af tabte masker. For ja det er lige præcis den møgsure og demotiverende optrevling man ofte lærer rigtig meget af! (Det gør det absolut ikke mindre irriterende men kan være et godt at minde sig selv om det når man sidder med det). Det er nemlig dér, at man lærer at “se” sit strikke/hækletøj – at se maskerne. Det lyder måske banalt men jeg tror ofte, at det at se og forstå sit strikke/hækletøj er det sværeste når man er ny – at vide hvor og hvordan maskerne hænger sammen, hvor og i hvilke masker/lænker der skal strikke og hækles.

 

Mine råd:

 • Forventningsafstem med dig selv og vær realistisk – det er ikke altid at man er motiveret til at lære noget nyt men når du er, så grib det og sørg for udfordr dig selv – jo større “udfordring” jo større kick når det lykkedes (men selvfølgelig også større frustrationer undervejs).
 • Læs opskriften GRUNDIGT igennem…gerne flere gange og undervejs (er ikke det samme som at du behøver forstå hele opskriften med det samme).
 • Nogle gange behøver du nemlig ikke forstå hele opskriften med det samme – det giver ofte sig selv hvad du skal gøre, når du først er kommet igang – så slå (nogle gange) hjernen fra og gør nu bare hvad der står.
 • Udfordr dig selv dig – det er den eneste måde at blive bedre og for hver ny teknik åbner der sig en ny verden af smukke opskrifter.
 • Google er din ven – der findes SÅ mange videoer og beskrivelser rundt omkring så hvis du er i tvivl om en teknik så søg lige.
 • Tillad dig selv nogle fejl og tænk på at det bliver bedre næste gang.
 • Husk at for hver maske bliver du bedre og bedre – de virkelig tjekkede strikkere/hæklere har jo haft flere tusinde masker gennem fingrene og der er ikke andet at gøre end at starte et sted og gerne idag :)
 • Optrevling – mind dig selv om, at selvom optrevling/opsamling af tabte masker er møgsur og demotiverende, er det dér at du lærer at “se” og forstå dit strikke/hækletøj – at se maskerne. Lutter Idyl - Ölandssweater - Kit Couture Cph Lutter Idyl - Ölandssweater - Kit Couture Cph

 Lutter Idyl - Ölandssweater - Kit Couture Cph

 Lutter Idyl - Ölandssweater - Kit Couture Cph

 Lutter Idyl - Ölandssweater - Kit Couture Cph

 Lutter Idyl - Ölandssweater - Kit Couture Cph

 Lutter Idyl - Ölandssweater - Kit Couture Cph

 Lutter Idyl - Ölandssweater - Kit Couture Cph

 

Opskrift på strikket vinkelsjal!

Mit kære vinkelsjal er helt sikkert en af mine mest populære opskrifter – så ja var jo nærmest “nødt til” at lave en strikket version så alle kan være med :) Det er meget nemt at gå til, det strikkes i to tråde af Rasmilla’s yndlingsgarn hvilket både gør at det er relativt hurtigt at strikke OG man kan lege med fine meleringer (som jeg er lidt besat af for tiden :))

I finder opskriften og mere info lige HER: Opskrift på strikket vinkelsjal 

 

OBS: Har du købt inden d.17 marts kl.15 er der en lille rettelse til opskriften – der var fejl i mål på den lille hjælpetegning af sjalet – sek.1 bredde ca. 40 cm, sek.2 er 46 cm og sek.3 er 30 cm og sek.2 er 14 cm :)

IMG_2133 copyIMG_2106 copyIMG_2017 copyIMG_2002 copy

Generationstæppet | Hæklet tæppe | Crochet Blanket

Generationstæppet er dedikeret til min mormor og jeg har haft hende i tankerne hele vejen – en virkelig dejlig måde at mindes hende.

Tanken er at man, ligesom med en familie hele tiden bygger et ekstra lag/generation på – at tæppet kan vokse. Jeg synes det var vigtigt at der kom farver i en masse nuancer der blander sig på kryds og på tværs men som alligvel formår at skabe et sammenhængende udtryk.

Som i en familie og i et menneske er der hele tiden nye sider (farver) at opdage, ligeledes i dette tæppe.

Jeg ville også gerne opnå et lidt retro og tilfældigt udtryk, ala kludetæpper. Det synes jeg den melerede effekt giver med de to tråde garn, samt det, at der er brugt hele 20(!) forskellige farver. Tæt på kan det se lidt kaotisk ud men længere fra er det en helhed – en såkaldt kontrolleret tilfældighed ;) Jeg synes jeg har trådt et stort skridt ud af min comfort-zone (hvilket jo skulle være så sundt) og hold op hvor er jeg blevet glad for det. Eneste minus er at jeg får helt stress over alle de lækre farvekombinationer og udtryk der er mulighed for at lave og som bare venter på at blive hæklet op (det er der I kommer ind i billedet ;))

Jeg havde en idé om at man vil kunne starte med at lave det til et baby/juniortæppe og så ellers lade det vokse sammen med barnet. Jeg har hæklet en tynd kant som afslutning som man kan trevle op og så ellers fortsætte tæppet og gøre det større. Derfor har jeg også valgt noget lidt blødere garn end normalt, nemlig 2 tråde af Yndlingsgarnet fra Rasmilla som har en super fint farvekort. Man kan selvfølgelig sagtens hækle det i andre typer garn og det er nemt at justere størrelsen, det er jo bare at hækle færre eller flere baner.

Teknikken er inspireret af patchwork og der skal stort set ikke hæftes ender! WUP :D Det er virkelig et hyggeligt og relativt hurtigt tæppe at hækle og jeg har allerede gang i en lidt anden version samt puder! :)

Opskriften finder du HER :)

Følg med og se mere på Instagram under hashtagget #GenerationsTæppet

LUTTER IDYL | Generationstæppet | Hæklet Tæppe|Crochet Blanket

LUTTER IDYL | Generationstæppet | Hæklet Tæppe|Crochet Blanket

LUTTER IDYL | Generationstæppet | Hæklet Tæppe|Crochet Blanket

LUTTER IDYL | Generationstæppet | Hæklet Tæppe|Crochet Blanket

LUTTER IDYL | Generationstæppet | Hæklet Tæppe|Crochet Blanket

LUTTER IDYL | Generationstæppet | Hæklet Tæppe|Crochet Blanket

LUTTER IDYL | Generationstæppet | Hæklet Tæppe|Crochet Blanket

LUTTER IDYL | Generationstæppet | Hæklet Tæppe|Crochet Blanket

LUTTER IDYL | Generationstæppet | Hæklet Tæppe|Crochet Blanket

LUTTER IDYL | Generationstæppet | Hæklet Tæppe|Crochet Blanket

LUTTER IDYL | Generationstæppet | Hæklet Tæppe|Crochet Blanket

S T U A R T – Hæklet Minion / Crochet Minion

Karl er besat af Minions – især Stuart og jeg er mildest talt (endnu engang) godt og grundigt imponeret over hvordan disse firmaer (Marvel, Disney, Pixar m.fl) formår at ramme ALLE. Karl havde ikke engang set filmen men han VIDSTE at de var seje!. Tror heller ikke der gik mere end 5 dage fra han var begyndt i børnehave før han vidste at ham Spiderman var the shit – igen på trods af at han aldrig havde set det!

Nå men han bestilte en hæklet Stuart og det kunne jeg jo ikke stå for (især ikke da formen jo var ret ligetil ;)). Jeg har liret totalt igennem på de små detaljer og synes den er blevet SÅ fed.

Jeg har en anelse om at mange vil spørge til opskriften og der må jeg desværre skuffe – ja det er min egen opskrift og der var ikke noget jeg hellere ville end af dele den MEN Minions er jo ikke min opfindelse og selvfølgelig et beskyttet varemærke – Jeg er selv designer og vil selvfølgelig respektere dette. Jeg synes ikke, at jeg kan forsvare at gøre noget jeg ved er forkert, bare fordi en masse andre slipper afsted med det og jeg vælger derfor at holde min sti og samvittighed ren.

Håber dog stadig han kan give inspiration – jeg havde det ihvertfald sjovt med at lave ham :)

Info:

 • Nål #3
 • Bamsevat fra Stof2000 (alternativt kan man bruge fiberfyld fra billige hovedpuder fra Jysk eller IKEA, dog er min egen erfaring at bamsevattet holder formen betydeligt bedre så jeg synes det er de ekstra kroner værd når man ikke har gang i den store produktion ;) )

Garn:

S1S4S3S2S5S7S6

 

KISS Hue – opskrift på retstrikket hue

Her en MEGET simpel opskrift på en hue som i al sin enkelhed fremstår mega lækker – deraf navnet (Keep It Simple Stupid = KISS).

Den sarte lyserøde følgetråd synes jeg giver et mega lækkert spil sammen med den sandfarvede og et dejligt fluffy udtryk.

(Hvis jeg kan få taget et ordenligt billede af den på skal jeg nok tilføje det på et senere tidspunkt ;) )

IMG_0298

 

Opskrift på #KISShue

 • Størrelse: One Size (den er meget elastisk og man kan nemt justere maskeantallet for at gøre den større eller mindre – denne passer en hovedomkreds på ca.57 cm.)
 • 23 m x 30 rk = 10×10 cm
 • Rundpind (40 cm) og strømpepinde #3
 • 50 g Arwetta (fv. 971 Sand Melange)
 • 25 g Tilia (fv.321 Sakura)

 

 • Slå 104 masker op på rundpind
 • Strik rundt i glatstrik (ret) til arbejdet måler ca. 23 cm (når du folder rullekanten ud)
 • Næste omg: strik 2 masker ret sammen hele vejen rundt (52 masker tilbage på omg)

Skift til strømpepinde

 • Strik 1 omgang ret (52 masker)
 • Næste omg: strik 2 masker ret sammen hele vejen rundt (26 masker tilbage på omg)
 • Strik 1 omgang ret (26 masker)
 • Næste omg: strik 2 masker ret sammen hele vejen rundt (13 masker tilbage på omg)
 • Klip og træk garnenden gemmen de resterende masker og hæft ender :)